Pressemelding -
Åpent bekymringsbrev om Syria
Mer enn 50 internasjonalt anerkjente helsetopper uttrykker bekymring for den uholdbare medisinske situasjonen i Syria. De krever at leger og annet helsepersonell skal få utføre jobben uten å risikere angrep.
I et åpent brev publisert i det britiske medisinske tidsskriftet The Lancet, krever mer enn 50 anerkjente medisinere bedre og tryggere vilkår for helsepersonell i Syria. Blant de som har signert brevet finner vi tidligere statsminister og generalsekretær for Verdens helseorganisasjon (WHO), Gro Harlem Brundtland.
Enorme skader
Forfatterne peker på at systematiske angrep på sykehus, helsepersonell og pasienter har ført til at befolkningen ikke lenger får tilgang til helt basale og grunnleggende helsetjenester. Omfattende og alvorlige skader blir ikke behandlet, kvinner føder uten medisinsk assistanse og livstruende operasjoner må utføres uten bedøvelse.
Appell til FN
I brevet kreves det at syriske myndigheter og andre væpnede styrker i landet, stanser angrep på sykehus, ambulanser, helsepersonell og pasienter. Dette vil bidra til at nødvendig medisinsk hjelp og behandling når befolkningen. Forfatterne kommer i tillegg med en appell til FN og internasjonale bidragsytere om å styrke støtten til de medisinske nettverkene som opererer i Syria og som daglig forsøker å redde liv under ekstremt fiendtlige forhold.
Leger har en etisk plikt til å hjelpe syke og trengende under krig og konflikt uavhengig av politiske omstendigheter. Legeforeningen stiller seg derfor bak kravene som fremmes i brevet og ser alvorlig på at helsepersonell ikke får behandlet pasienter uten fare for eget liv og helse. Brudd på medisinsk nøytralitet er en krigsforbrytelse og et alvorlig brudd på Genève-konvensjonene.
Brevet kan leses i sin helhet her.
Related links
Emner
Kategorier
Om Legeforeningen
Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.
Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.