Pressemelding -
Faste stillinger en realitet
En årelang kamp for en rettighet som er selvsagt for store deler av arbeidslivet har funnet sin løsning. Fra onsdag 1. juli skal leger i spesialisering ansettes fast.
- Det er på høy tid, sier leder av Yngre legers forening (Ylf) Christer Mjåset. - Midlertidige ansettelser har skapt uforutsigbarhet og usikkerhet hos legene. Ordningen har brutt med grunnleggende rettigheter i arbeidslivet og kan ha hatt negativ effekt for helsetjenesten. Også Stortinget har sett at dette er uheldig for pasientsikkerheten.
Helseforetakene har ikke anledning til å ansette leger i spesialisering i midlertidige stillinger etter 1. juli i år, med mindre det handler om reelle vikariater (i stedet for en eller flere personer) eller for å sikre spesialisering for spesialiteter utenfor sykehus (allmennmedisin, samfunnsmedisin eller arbeidsmedisin).
Midlertidige ansettelsesforhold har vært svært utbredt blant leger, noe som har rammet halvparten av alle sykehusleger og over 90 prosent av alle leger i spesialisering. Nå blir det endelig slutt på dette.
Faste stillinger vil føre til bedre arbeidsmiljø, færre brudd på likestillingsloven, bedre og mer robuste fagmiljøer over tid og økt kvalitet og pasientsikkerhet.
Det har tatt lang tid å få realisert denne politiske bestillingen fra helseministeren. Allerede i september 2010 besluttet daværende helseminister at leger i spesialisering skulle tilbys fast ansettelse. Etter flere omganger kom Spekter og Legeforeningen i meklingsoppgjøret i fjor til enighet om innføring av faste stillinger. Og fra 1. juli i år skal altså leger i spesialisering endelig ansettes fast.
De regionale helseforetakene har laget modeller som ivaretar spesialiseringen av leger. Gjennom modellene skal arbeidsgiversiden sørge for at innføringen av faste stillinger blir vellykket. Legeforeningen vil følge utviklingen nøye.
Related links
Emner
Kategorier
Om Legeforeningen
Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.
Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.