Gå videre til innhold
Høring om fremtidig spesialitetsstruktur

Pressemelding -

Høring om fremtidig spesialitetsstruktur

Legeforeningen skriver i sitt svar at de skal være en sentral premissleverandør for spesialiseringen. En utdanningsstruktur uten foreningens delaktighet er uakseptabel.

På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Helsedirektoratet gjennomført et utredningsarbeid om fremtidig spesialitetsstruktur. Helsedirektoratet vil sammenfatte utredningen i en endelig tilråding til Helse- og omsorgsdepartementet i november 2014.

Stort engasjement

Høringsprosessen har vært omfattende og har skapt et meget stort engasjement innad i Legeforeningen. Over 60 høringsuttalelser har kommet inn, fra fagmedisinske foreninger, spesialitetskomiteer, lokalforeninger, yrkesforeninger, spesialforeninger samt råd og utvalg. Det har vært en stor grad av enighet mellom høringsinstansene i synet på utredningen om fremtidig spesialitetsstruktur og konsekvensvurderingen av forslagene.

Legeforeningens høringsuttalelse har kommentert de aller fleste av forslagene til fremtidig spesialitetsstruktur. Blant annet turnus integrert i spesialistutdanningen, redusert spesialiseringstid, overgang til hovedspesialiteter for alle indremedisinske og kirurgiske grenspesialiteter og ny spesialitet i mottaks- og indremedisin.

Utredningsarbeidet fra direktoratet inneholder flere gode intensjoner. Blant annet foreslås det, på lik linje med Legeforeningen sitt syn, et mer strukturert spesialiseringsløp enn det som er tilfelle med dagens system. Legeforeningen er imidlertid sterkt kritisk til forslagene om å korte ned normert utdanningslengde, særlig for den spissede delen av spesialiseringen. Det påpekes også at inndeling i et tredelt modulsystem ikke passer for mange av spesialitetene. Det presiseres at struktur og innhold i stor grad må tilpasses den enkelte spesialitets behov.

Avgjørende med en klar rolle

Én viktig tilbakemelding til direktoratet er at Legeforeningen må gis en klar og tydelig rolle. Legeforeningen er ikke tildelt noen formaliserte roller i Helsedirektoratets forslag til ny spesialitetsstruktur. Forankring i Legeforeningen med de fagmedisinske foreninger er helt avgjørende for utdanningenes utvikling og legitimitet.

Legeforeningen organiserer 97 % av norske leger, dette gjelder både de som skal utdannes og de som utdanner. Foreningen må med sine organisasjonsledd og medlemmer fortsatt være en sentral premissleverandør for spesialiseringen. En utdanningsstruktur der Legeforeningens delaktighet ikke er ivaretatt er derfor uakseptabel.

Høringsuttalelsen er tilgjengelig på Legeforeningens hjemmeside

Emner

Kategorier


Om Legeforeningen

Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.


Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Kontakter

Knut E. Braaten

Knut E. Braaten

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 98 04 79 51
Vilde Baugstø

Vilde Baugstø

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 97 55 11 36
Tor Martin Nilsen

Tor Martin Nilsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 98 03 69 22
Troy Gulbrandsen

Troy Gulbrandsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 41 42 33 50
Andreas Haslegaard

Andreas Haslegaard

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 92 06 87 00

Ingrid Rise Fry

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 97682251