Pressemelding -
Ingen trylleformel
Kommunesammenslåinger i seg selv gir ikke bedre kvalitet. Man må samtidig gjøre noe med innholdet i tjenestene, skriver president Marit Hermansen i Dagens Næringsliv.
Statsminister Erna Solberg skriver om helsetilbudet i kommunene i DN 2. april og presenterer én løsning for å sikre høy kvalitet: Større kommuner.
Kommunesammenslåinger i seg selv gir ikke bedre kvalitet. Man må samtidig gjøre noe med innholdet i tjenestene. Regjeringen la prisverdig frem Norges første stortingsmelding om primærhelsetjenesten ifjor. Men i sin iver etter å løfte frem kommunalminister Jan Tore Sanners prestisjereform nevner ikke Solberg regjeringens egen primærhelsemelding med et eneste ord.
Det er synd, for mange av forslagene er gode:
- Tverrfaglige team, som er særlig viktig for de sykeste pasientene
- Et lederløft i kommunene, som vi mener er en forutsetning for å styrke tjenesten.
- Krav om at fastleger skal være spesialister i allmennmedisin, som vil gi oss enda mer kompetente leger.
Når statsministeren skriver at gode velferdstjenester er helt avhengig av kommunereform, er det i beste fall en grov forenkling. Det er ingen automatikk i at større kommuner gir et bedre helsetilbud. I Kommunebarometeret er det for eksempel lille Balestrand som scorer best på helse, mens Oslo plasserer seg nesten nederst på listen.
Å viske ut grenser på et kart er ikke alene svaret på utfordringene i kommunene. Uavhengig av struktur vil det fortsatt bo mennesker på småsteder, og de skal få utført sine tjenester der. Regjeringen har en rekke konkrete tiltak som kan gjennomføres nå.
Innlegget sto på trykk 17. april og er tilgjengelig på Dagens Næringslivs nettsider.
Related links
Emner
Kategorier
Om Legeforeningen
Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.
Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.