Gå videre til innhold
- Kapasiteten i fastlegeordningen er sprengt. Nå må det friske midler til for bedre situasjonen, sier Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen. Foto: Arne Vatnøy/Legeforeningen.
- Kapasiteten i fastlegeordningen er sprengt. Nå må det friske midler til for bedre situasjonen, sier Tom Ole Øren, leder i Allmennlegeforeningen. Foto: Arne Vatnøy/Legeforeningen.

Pressemelding -

Kapasiteten i fastlegeordningen er sprengt

Det bekrefter Helsedirektoratets tidsbruksundersøkelse som ble lagt frem i ettermiddag, tirsdag 6. mars.

Helsedirektoratet har kartlagt fastlegens arbeidsbelastning. Fastlegenes totale arbeidstid er svært lang, til tross for at listestørrelsene er blitt redusert. Fastlegene jobber i snitt 55,6 timer i uka. Ti prosent jobber mer enn 75 timer i uken, mens 25 prosent jobber mer enn 62 timer.

- Fastlegene har tatt i bruk kveld og helg for å håndtere veksten av nye arbeidsoppgaver. Denne arbeidsmengden er hverken fristende for unge leger som skal inn i tjenesten, og det fører til at erfarne fastleger slutter. Dette kan ikke fortsette, sier leder i Allmennlegeforeningen Tom Ole Øren.

Tidsbruksundersøkelsen er et initiativ fra helseminister Bent Høie. Han ønsket å få oversikt over arbeidssituasjonen til fastlegene. 1 954 fastleger har svart. Norsk kompetansesenter for legevaktmedisin (NKLM) har analysert funnene.

- Det var helt nødvendig at helseministeren ba om en slik kartlegging. Nå behøver vi ikke lenger å diskutere fastlegens arbeidsbelastning. Nå har vi fått stadfestet at belastningen er for høy, sier Øren.

Haster med strakstiltak

Etter at VG presenterte sin kartlegging over rekrutteringssituasjonen i fastlegeordningen sommeren 2017, har rekrutteringsvanskene gått fra vondt til verre. Legeforeningen mener det haster å få på plass strakstiltak.

- For å gjøre arbeidshverdagen mer håndterlig må antall pasienter på listen ned. Da må vi endre måten fastlegeordningen finansieres på. Vi må også stoppe den ukontrollerte oppgaveoverføringen til fastlegene, og vi trenger 500 nye ALIS-stillinger/hjemler, sier Øren.

Legeforeningen forventer at regjeringen forplikter seg til å prioritere fastlegeordningen i statsbudsjettene i årene som kommer.

- Det holder ikke med gode intensjoner og stortingsvedtak. Ordningen er avhengig av friske midler. Fastlegene trenger flere leger å fordele arbeidsbyrden på, understreker Tom Ole Øren.

Related links

Emner

Kategorier


Om Legeforeningen

Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.


Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Kontakter

Knut E. Braaten

Knut E. Braaten

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 98 04 79 51
Vilde Baugstø

Vilde Baugstø

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 97 55 11 36
Tor Martin Nilsen

Tor Martin Nilsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 98 03 69 22
Troy Gulbrandsen

Troy Gulbrandsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 41 42 33 50
Andreas Haslegaard

Andreas Haslegaard

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 92 06 87 00

Ingrid Rise Fry

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 97682251