Gå videre til innhold
Nordmann ny allmennlege-president i Europa

Pressemelding -

Nordmann ny allmennlege-president i Europa

Anna Stavdal vil jobbe for økt politisk innflytelse som leder for WONCA Europe.

Stavdal ble valgt uten motkandidater under organisasjonens årlige kongress i København onsdag 15. juni. De siste fem årene har hun vært foreningens visepresident. 1. november tiltrer hun presidentvervet.

- Jeg er den første norske presidenten, og den aller første kvinnen. Det gjør jo dette litt ekstra morsomt, sier Stavdal.

WONCA Europe representerer over 80 000 allmennleger i Europa, har 48 europeiske medlemsorganisasjoner, og er et akademisk og vitenskapelig nettverk for allmennleger. Organisasjonen er en del av WONCA World, som samler totalt 600 000 allmennleger på verdensbasis.

- Vi er 80 000 ører mot jorden – som indianerne. Organisasjonen samler et nettverk av entusiastiske folk som jobber med forskning og fagutvikling. Min oppgave er å videreformidle den kollektive kunnskapen vi har til de som tar beslutninger. Det er på grasrota man ser hvordan planer, råd og retningslinjer faktisk virker, sier Stavdal.

Først og fremst kliniker

Stavdal er spesialist i allmennmedisin og har i 27 år jobbet som fastlege på St. Hanshaugen i Oslo. Hun er i tillegg lektor ved Universitetet i Oslo og veileder i allmennmedisin. Fra 1999-2003 var hun leder for NSAM (Norsk selskap for allmennmedisin), og fra 2005 til 2011 var hun president for Nordic Federation of General Practice.

- Jeg er også den første presidenten i WONCA Europe som først og fremst er kliniker og ikke akademiker. Det kan hende noen i organisasjon kan komme til å reagere på det. Jeg har stor respekt for akademia, men det viktigste en lege skal kunne er å tenke, lytte og forstå. De fleste av våre medlemmer er slike som meg, med sin hovedvirksomhet i allmennpraksis, sier Stavdal.

Hun har satt seg to hovedmål som president. Det handler om påvirkning og synlighet.

- Hvis jeg kan gjøre en forskjell, så er det et mål å gjøre WONCA gjeldende på den politiske arena. Viktige avgjørelser som angår helsetjenesten og allmennmedisin blir tatt i EU og i WHO. Vi må arbeide for økt innflytelse der, og det er vi allerede i gang med. Den andre målsetningen er å gjøre oss mer synlige for den enkelte lege. Vi er en stor organisasjon som ikke er godt kjent for den allminnelige europeiske allmennlege. WONCA er den organisasjonen som koordinerer og organiserer fagutvikling i Europa, og bør angå alle allmennleger, sier Stavdal.

EU legger i stor grad premissene for kravene til allmennlegers kvalifikasjoner. Stavdal vil jobbe for å styrke innflytelsen mot organisasjonen for å sikre at legene holder høy nok kvalitet og at pasientsikkerhet blir satt på dagsorden.

- Vi samarbeider tett med andre organisasjoner, for eksempel European Union of General Practioners (UEMO) og European Forum for Primary Care (EFPC). Sistnevnte har et team-perspektiv som er svært viktig: Legen er nødvendig, men ikke tilstrekkelig. Vi har en nøkkelrolle, men er nødt til å jobbe sammen med de andre profesjonene for å øve innflytelse for en god helsetjeneste til beste for Europas befolkning, sier Stavdal.

Hjerte og hjerne

Hun omtaler overdiagnostikk og overbehandling som vår tids "stille epidemi", og et hovedfokus for organisasjonen.

- Primærlegen har en gyllen anledning til å stoppe flodbølgen av overdiagnostikk som vi er vitne til. Vi må bruke ressurser på de som trenger det mest, og ikke gjøre friske mennesker syke ved å gi dem diagnoser de ikke trenger, sier Stavdal.

Hun kommer til å fortsette sin fastlegepraksis i Oslo parallelt med arbeidet som allmennlege-president i Europa.

- Dette er frivilling arbeid. Her får man ære, ingen lønn! Det synes jeg er veldig fint. Motto for årets WONCA-kongress er: "Family doctors with heads and hearts". Dette er selve kjernen i allmennmedisin. Vi må ha hodet på rett plass og en kjærlighet til faget og medmenneskene våre. Vi må gi fra hjertet, sier hun.

Det betyr ikke at økonomiske rammer ikke er viktige, understreker den påtroppende presidenten.

- Spesialisthelsetjenesten får pengene og stillingene, vi må sørge for at mer ressurser kommer vår vei. For at folk får det de har best utbytte av – en god primærhelsetjeneste.

Related links

Emner

Kategorier


Om Legeforeningen

Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.

Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Kontakter

Knut E. Braaten

Knut E. Braaten

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 98 04 79 51
Vilde Baugstø

Vilde Baugstø

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 97 55 11 36
Tor Martin Nilsen

Tor Martin Nilsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 98 03 69 22
Troy Gulbrandsen

Troy Gulbrandsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 41 42 33 50
Andreas Haslegaard

Andreas Haslegaard

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 92 06 87 00

Ingrid Rise Fry

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 97682251