Gå videre til innhold
HISTORISK FEILGREP: Politikerne har fått oppskriften på hvordan å løse fastlegekrisen, sa Marit Hermansen under åpningen av landsstyremøtet. Foto: Thomas Barstad Eckhoff/Legeforeningen
HISTORISK FEILGREP: Politikerne har fått oppskriften på hvordan å løse fastlegekrisen, sa Marit Hermansen under åpningen av landsstyremøtet. Foto: Thomas Barstad Eckhoff/Legeforeningen

Pressemelding -

- Regjeringen gjør ikke nok for å løse fastlegekrisen

Beskjeden fra befolkningen er krystallklar, slo president Marit Hermansen fast da hun åpnet Legeforeningens landsstyremøte.

KRISTIANSAND: Legeforeningen har i forbindelse med sitt landsstyremøte bedt velgerne ta stilling til høyaktuelle helsepolitiske spørsmål.

I undersøkelsen slår befolkningen fast at utfordringene i fastlegeordningen er store, og at regjeringen ikke gjør nok for å løse dem.

- Det finnes ingen unnskyldninger lenger. Kommer det ikke en reell satsing på fastlegeordningen, så er ikke det bare et politisk løftebrudd – det vil være et historisk feilgrep, sa president Hermansen i sin åpningstale.

Legeforeningen har kartlagt rekrutteringssituasjonen i fastlegeordningen og funnet at hver tredje kommune melder at situasjonen har forverret seg, sammenliknet med i 2017. Antall kommuner som kategoriserer seg som røde, altså at de har svært store utfordringer, er mer enn firedoblet.

- Med Legeforeningens nye utviklingsplan, har politikerne fått oppskriften på en framtidsretta fastlegeordning. Den gode sak vil vinne frem til slutt - og vi gir oss aldri! slo presidenten fast til applaus fra delegatene.

200 flere LIS1-stillinger nå!

For å bli legespesialister må legene søke på og gjennomføre såkalt LIS1, som har erstattet den gamle turnusordningen. 

Antallet LIS1-stillinger står i dag ikke i forhold til det store behovet, selv om det er prekær mangel på spesialister i både allmennmedisin og i sykehusene.

- Vi har havnet i den paradoksale situasjonen at vi har mangel på spesialister i både allmennpraksis og sykehus, samtidig som hundrevis av ferdigutdannede leger står i kø for å komme i gang. Nå har direktorat, departement og regjering erkjent at vi må få flere inn i LIS1 hvert år. Statsbudsjettet for 2020 må derfor levere 200 flere LIS1-stillinger, sa Hermansen.

Samhandlingsdebatt og valg av nytt sentralstyre

Kommunene pålegges ansvaret for å behandle og følge opp stadig flere pasienter, uten at ressursene til å løse oppgavene følger med. Under landsstyremøtets første dag er det derfor duket for helsepolitisk debatt om samhandling.

- Legeforeningen har invitert gode innledere og et kompetent panel for å diskutere dette viktige spørsmålet - og sette en retning. Vårt mål – og målet for kommende helse- og sykehusplan – må være å gå fra overkjøring til reell samhandling.

Onsdag 5. juni skal det i tillegg avholdes valg av nytt sentralstyre i Legeforeningen. Landsstyret skal med andre ord velge president, visepresident og styremedlemmer.

Presidentens åpningstale og resultatene i Kantars befolkningsundersøkelse er vedlagt.

Emner

Kategorier


Om Legeforeningen

Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.


Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Kontakter

Knut E. Braaten

Knut E. Braaten

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 98 04 79 51
Vilde Baugstø

Vilde Baugstø

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 97 55 11 36
Tor Martin Nilsen

Tor Martin Nilsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 98 03 69 22
Troy Gulbrandsen

Troy Gulbrandsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 41 42 33 50
Andreas Haslegaard

Andreas Haslegaard

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 92 06 87 00

Ingrid Rise Fry

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 97682251