Pressemelding -
SÆRAVTALEN: Leger i syv nye kommuner tas ut i streik
Legestreiken trappes opp i dag. – KS har i mange år avvist enhver avtaleløsning som reduserer arbeidsbelastningen for legevaktleger, sier president Marit Hermansen.
Meklingen om særavtalen, som regulerer legevakt, samfunnsmedisin og arbeidsforholdene for nyutdannede leger, brøt sammen 15. oktober. Legeforeningen har med dette vært i konflikt og iverksatt streik fra og med 26. oktober. Det har ikke vært kontakt mellom partene etter bruddet hos Riksmekleren.
Plikten til legevakt er nærmest ubegrenset og kommer på toppen av full arbeidsuke som fastlege. Konflikten handler om å etablere et minimum av arbeidstidsvern, men med fortsatt stor avtalefrihet lokalt.
Fra og med mandag 2. november trapper Legeforeningen opp streiken til å gjelde kommuner i distrikt med stor legevaktbelastning.
- Det er alltid krevende å ta ut ansatte i helsetjenesten i streik. Denne hårfine balansen settes særlig på spissen i en usikker pandemisituasjon. Vi har i dette uttaket tatt ut et fåtall leger. Uttaket illustrerer hvor skjør organiseringen av legevakten er, spesielt i distriktskommunene, sier Hermansen.
Stor støtte for streiken
De siste ukene har det vært markeringer og streikearrangementer over hele landet. Befolkningen har vist stor støtte for saken, særlig for den alvorlige situasjonen for legevaktleger i distriktskommunene.
- Legevakten har alltid vært der for lokalsamfunnet. Vi er takknemlige for måten befolkningen nå støtter opp om legevakten, sier Hermansen.
Legeforeningen tar i sitt andre uttak ut 12 leger.
Kommunene dette gjelder er Kautokeino, Sirdal, Vang, Nord-Aurdal, Herøy (Møre og Romsdal), Karasjok og Hasvik.
Til sammen vil 35 leger være tatt ut i streik fra og med mandag 2. november.
Kontaktperson:
President Marit Hermansen, tlf: 916 41 239
Emner
Kategorier
Om Legeforeningen
Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.
Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.