Gå videre til innhold
Slår sammen fritt behandlingsvalg og fritt sykehusvalg

Pressemelding -

Slår sammen fritt behandlingsvalg og fritt sykehusvalg

Med fritt behandlingsvalg ønsker helseministeren å styrke pasientens rettigheter og valgmuligheter. Legeforeningen understreker at reformen ikke må svekke de offentlige sykehusene.

Helseminister Bent Høie la fredag frem fritt behandlingsvalg, som han ønsker innført i løpet av 2015. Ordningen kommer som et svar på lange ventetider, store behandlingskøer og overfylte sykehus. Ministeren slår fritt behandlingsvalg og fritt sykehusvalg sammen til én felles ordning. Fellesnavnet for den nye ordningen blir fritt behandlingsvalg.

- Vi mener økt konkurranse i helsevesenet kan føre til bedre effektivitet, kvalitet, service og tilgjengelighet. Pasientene kan tjene på at man utnytter ledig kapasitet, uavhengig av om dette er på private eller offentlige sykehus, sier president Hege Gjessing.

Offentlige sykehus må ikke svekkes

De offentlige sykehusene sliter i dag med et uforsvarlig høyt overbelegg på grunn av lavt sengetall, redusert liggetid, nedslitte bygninger, utdatert medisinsk teknisk utsyr, svake IKT-systemer, ventetider og behandlingskøer.

- Vi må unngå at reformen fører til at offentlige sykehus mister fagfolk og ressurser, og en ytterligere todeling av helsetjenesten, sier Gjessing.

Legeforeningen står fast ved at det mest effektive tiltaket for å få ned ventetidene og køene er å øke bevilgningene tilhelsesektoren.

Forenklet møte med helsevesenet

Fritt behandlingsvalg var ute på høring i fjor høst. Store deler av fagmiljøet var skeptiske til om reformen vil oppfylle regjeringens mål om å redusere ventetidene. Legeforeningen stilte spørsmålstegn ved om ordningen med fritt behandlingsvalg ville byråkratisere, i stedet for å forenkle adgangen til helsevesenet.

Ifølge helseministeren vil sammenslåingen av fritt sykehusvalg og fritt behandlingsvalg gjøre det enklere for pasientene å navigere mellom de ulike valgmulighetene for behandling.

- Helseministerens grep for å gjøre ordningen lettere å benytte seg av er bra. Å bygge videre på en allerede etablert ordning, gjør at fritt behandlingsvalg kan bli et tilbud til hele befolkningen – og ikke bare til ressurssterke pasienter, sier president Hege Gjessing.

Viktig med evaluering

Rus og psykiatri vil være først ut i ordningen med fritt behandlingsvalg. Legeforeningen mener i utgangspunktet at det er positivt at disse sårbare pasientgruppene gis økt oppmerksomhet, men mente under høringen at rus og psykiatri er lite egnet for fritt behandlingsvalg.

Ordningen for rus og psykisk helse skal i første omgang kun gjelde døgnbehandling. Fagmiljøene melder at pasientenes reelle behov som oftest er kontinuerlig oppfølging og behandling over tid. Av den grunn mener Legeforeningen fortsatt at rus og psykiatri er uegnet som første gruppe ut.

- Det er derfor positivt at helseministeren legger til grunn at det skal være en fortløpende evaluering av reformen. Det er fortsatt uvisst hvordan reformen vil virke i praksis. Vi mener det er viktig å ha muligheten til å korrigere kursen og sette inn nødvendige tiltak ved behov, sier Gjessing.

Fritt behandlingsvalg sendes nå over til videre behandling av Stortinget.

Related links

Emner

Kategorier


Om Legeforeningen

Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.

Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Kontakter

Knut E. Braaten

Knut E. Braaten

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør 98 04 79 51
Vilde Baugstø

Vilde Baugstø

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 97 55 11 36
Tor Martin Nilsen

Tor Martin Nilsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 98 03 69 22
Troy Gulbrandsen

Troy Gulbrandsen

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 41 42 33 50
Andreas Haslegaard

Andreas Haslegaard

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver 92 06 87 00

Ingrid Rise Fry

Pressekontakt Senior kommunikasjonsrådgiver +47 97682251