Pressemelding -
Statsbudsjettet: Overraskende svakt helsebudsjett
- Regjeringens helsebudsjett står ikke i stil med lovnadene som ble gitt, sier Hege Gjessing, president i Legeforeningen.
Legeforeningen mener regjeringen bommer med insentivene for økt effektivisering av sykehusene. Mange sykehus er allerede i en situasjon der de kutter og sparer for å få råd til investeringer.
I utakt med virkeligheten
- Å pålegge sykehusene ytterligere effektivitetskrav, uten at de samtidig får midlene til å gjennomføre dette på en forsvarlig måte, er i utakt med virkeligheten, sier Gjessing.
Gjessing peker på den høye beleggsprosenten i Norge på 93 %, som med all tydelighet beviser at sykehussektoren har store utfordringer med tanke på kapasitet. Årets SAMDATA-rapport legger også til grunn at sykehussektoren har hatt en produktivitetsvekst på 5 prosent de siste fire årene.
- Sykehusene har aldri behandlet flere pasienter enn nå. Hvor langt skal man gå i å effektivisere en sykehussektor som allerede er så gjennomeffektivisert? spør Gjessing.
Les også: Helseministeren innrømmer: - Vi ligger 700 millioner fra målet
Hvileskjær for helsetjenesten i kommunene
Regjeringen legger heller ikke opp til å styrke helsetjenesten i kommunene. 100 millioner skal videreføres på grunn av økte oppgaver etter revideringen av fastlegeforskriften.
- Det er ingenting i budsjettet som tilsier at vi nå greier å rekruttere de 500 fastlegene det er behov for årlig, sier Kari Sollien, leder i Allmennlegeforeningen.
Selv om en økning i omsorgstjenesten er et positivt tiltak, etterlyser Legeforeningen den samme satsingen på helsetjenesten i kommunene. Spesielt med tanke på de utfordringene som ble utløst av samhandlingsreformen. Det er flere alvorlig syke pasienter som skal behandles i kommunehelsetjenesten nå. Det krever økt satsing på legetjenesten.
Heller ikke SKIL (Senter for kvalitet i legekontor) ble prioritert i årets budsjett.
- Etableringen av SKIL var viktig. Vi mener senterets arbeid er av så avgjørende betydning at man burde ha funnet rom til å støtte formålet i statsbudsjettet, sier Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.
Les også: - På stedet hvil for allmennlegene
Etterlyser storstilt helsesatsing
- Statsbudsjettet viser at satsingen på spesialist- og primærhelsetjenesten er på stedet hvil. Dette er med å sette en sektor som allerede er hardt presset ytterligere på prøve. Skal vi få en spesialisthelsetjeneste og en kommunehelsetjeneste som det virkelig skinner av, må det komme betydelige investeringer på bordet. Dette gjelder ikke minst for å realisere samhandlingsreformens intensjon om mer forebygging, tidligere behandling og bedre samarbeid, sier Gjessing.
Myndighetene har et uttalt mål om å få på plass verdens beste helsetjeneste. Samtidig er Norge det OECD-landet som har hatt den laveste veksten i helseutgifter siden 1999, regnet i faste kroner per innbygger.
- Skal regjeringen holde løftene fra valgkampen og ta fatt på helsesektorens enorme etterslep, må det politisk vilje og handlekraft til. Vi forventer derfor at kutt og krav til effektivisering avløses av en storstilt helsesatsing i neste års budsjett, understreker Hege Gjessing.
Related links
Emner
Kategorier
Om Legeforeningen
Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.
Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.