Pressemelding -
Viktig med opplyst prioriteringsdebatt
Norheim-utvalget åpner for en viktig og nødvendig debatt – nemlig hvordan prioritere i stort mellom ulike pasientgrupper. Utvalget skal roses for at vi reiser denne viktige debatten på ny, skriver Hege Gjessing i Dagens Medisin.
Norheim-utvalget foreslår å endre prioriteringskriteriene. Helt konkret ved at alvorlighet endres til helsetap, nytte til helsegevinst og kostnadseffektivitet til ressurskriterium. Forslaget har skapt debatt.
Helhetlig prioriteringssystem
De nye kriteriene kan være gode verktøy for å følge opp prioriteringsarbeidet, og fungere godt fra et overordnet, politisk nivå. Det er her innsatsen med å løfte frem de svakeste og mest utsatte pasientgruppene må starte. Men å foreta prioriteringer er også en vesentlig del av legenes kliniske hverdag. Vi er usikre på om de nye kriteriene vil være like anvendelige her. Det er viktig at vi har et prioriteringssystem som kan brukes både på gruppe- og på individnivå.
Dagens kriterier med alvorlighet, nytte og kostnadseffektivitet synes å samsvare bedre med prioriteringene som tas med pasienten i rommet. Kanskje burde de nye kriteriene komplimentere de kriteriene vi har i dag, i stedet for å erstatte de helt.
Legeforeningen mener at dagens ordning med egenandeler er inkonsistent og mangler helsepolitisk begrunnelse. Vi har lenge etterspurt en bred gjennomgang av systemet og hvordan den slår ut for de ulike pasientgruppene. Utvalget foreslår graderte egenandeler som tar utgangspunkt i prioriteringsgraden. For oss blir det viktig å se på om dette kan føre til økt bruk av privat helseforsikring og helsetilbud.
Legeforeningen har likevel ikke konkludert. Vi vil bruke tiden fremover til å studere utvalgets rapport nærmere og gi våre faglige tilbakemeldinger i høringsrunden.
Prioritering er nødvendig
Legeforeningen mener det er nødvendig å prioritere. Det gjøres kritiske prioriteringer hver eneste dag i alle ledd av helsetjenesten, noe både helseministeren og Norheim-utvalget legger vekt på. Politikerne har ansvaret for å prioritere i stort, mens legene prioriterer hver dag i møte med pasienten. Det er viktig at alle har treffsikre og forutsigbare standarder å prioritere ut i fra. Gode og åpne prioriteringsdebatter bidrar til en rettferdig fordeling av helsetjenestens ressurser. Det øker tilliten mellom befolkningen og den offentlige helsetjenesten – og mellom fag og politikk.
Nettopp derfor kan vi heller ikke ha en bred prioriteringsdebatt som ignorerer det faktum at Norge burde bruke mer på helsetjenesten. Vi står i en situasjon som de fleste land misunner, og vi kunne bidratt mer i utvikling og utprøving av nye, dyre medisiner.
En slik prioritering handler ikke bare om kostnader, men vel så mye om politisk vilje.
Les hele innlegget på Dagens Medisin.
Gjessing har tidligere skrevet innlegg om tematikken i Aftenposten og i Dagens Næringsliv.
Related links
Emner
Kategorier
Om Legeforeningen
Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.
Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.