Pressemelding -
Vil styrke samarbeidet rundt pasienten
Legeforeningen vil jobbe for bedre samarbeid i kommunene – organisert rundt pasientens stabile forhold til fastlegen over tid.
Regjeringen la i vår frem stortingsmeldingen «Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet». Meldingen foreslår tverrfaglige team i primærhelsetjenesten som et svar på et økt press på fastlegeordningen og fragmenterte kommunehelsetjenester.
- Vi støtter målet om mer tverrfaglig samarbeid, særlig rundt de sykeste pasientene som har behov for en helhetlig oppfølging, sa president i Legeforeningen Marit Hermansen under stortingshøringen torsdag.
Legeforeningen mener at løsningen ikke er statiske team slik regjeringen foreslår. Hermansen argumenterte isteden for en mer fleksibel samarbeidskultur i alle deler av kommunehelsetjenesten.
- Oppretter vi flere statiske team skyver vi pasienten fra oss, med det resultat at pasientforløpet stykkes unødvendig opp, sa hun.
Stabilitet for pasienten
Det finnes flere eksempler på vellykkede samarbeid på tvers av profesjonene i kommunene. Læringsnettverket for gode pasientforløp er ett av dem.
- Her utvikles kontinuerlig fastlegenes bidrag i samarbeid med pleie- og omsorgstjenesten. Med enkle grep har man skapt et dynamisk, tverrfaglig samarbeid som hele tiden er lydhørt for pasientenes behov, sa Hermansen.
Legeforeningen har utarbeidet rapporten «Sammen for en bedre primærhelsetjeneste», med innspill og synspunkter til forslagene som presenteres i primærhelsemeldingen. Rapporten vektlegger fastlegen som et stabilt og medisinskfaglig kontaktpunkt i primærhelsetjenesten. Denne kontinuiteten er særlig viktig for de aller sykeste pasientene.
- Der hvor tverrfaglige modeller har lyktes med samarbeid rundt pasienten, har fastlegen hatt en ledende rolle, sa Hermansen under høringen.
Styrket faglig ledelse
Legeforeningen mener at en tydelig medisinskfaglig ledelse i kommunene er en forutsetning for å styrke primærhelsetjenesten. Dette innebærer å ha en dedikert fagperson med klinisk erfaring som leder tjenestenes samlede innsats og målbærer muligheter og utfordringer overfor politisk ledelse.
- Det er et betydelig forbedringspotensial i kommunehelsetjenesten for å styrke ledelse og det tverrfaglige samarbeidet. Våre løsninger vil være et viktig skritt mot målet om å sette pasienten i sentrum.
Related links
Emner
Kategorier
Om Legeforeningen
Den norske legeforening ble stiftet i 1886. Legeforeningen organiserer i dag ca. 97 prosent av alle norske leger og har over 30 000 medlemmer.
Legeforeningens formål er å jobbe for felles faglige, sosiale og økonomiske interesser for sine medlemmer, fremme kvalitet i legeutdanningen og den medisinske fagutvikling, fremme medisinsk vitenskap og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.